Debitul Dunării, în zona Feteşti, va înregistra începând de sâmbătă 23 martie, creşteri de niveluri şi depăşiri ale cotelor de atenţie. Autorităţile judeţene din Ialomiţa declară însă că sintuaţia este sub control.
Potrivit unei informări transmisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor în intervalul de timp 22 - 28 martie, pe toate sectoarele Dunării vor fi semnalate creşteri de niveluri şi ale cotelor de atenţie. În acest caz, specialiştii INHGA au emis o avertizare de cod galben.
Respectiva avertizare vizează şi zona Feteşti, care este curpinsă în sectorul dunărean Zimnicea - Tulcea. Primele creşteri ale debitelor în această zonă vor avea loc începând cu data de 23 martie. Oficialii din cadrul Serviciului de Gospodărire a Apelor Direcţia Bazninală Buzău - Ialomiţa au declarat însă, că aceste creşteri nu vor afecta însă populaţia.
„Într-adevăr vor fi semnalate creşteri ale nivelurilor, însă la noi în zonă este prea puţin probabil ca să se atingă cota de atenţie. Chiar şi în cazul în care aceasta va fi atinsă, pericolul de inundaţii este extrem de mic. Buletinele arată că după data de 24 martie, se vor înregistra scăderi semnificative ale nivelurilor„ a declarat Mariana Negroiu, directorul SGA Ialomiţa.
2010, anul ultimelor indundaţii pe Dunăre, în zona Feteşti
Ultima dată când Dunărea a ieşit din matcă în zona Feteşti a fost în anul 2010, mai exact la sfârşitul lunii iunie. Pe braţul Borcea, apa depăşise cu peste 26 de centimetri cotele de atenţie. A fost nevoie de intervenţia jandarmilor şi a militarilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă care au montat diguri din saci cu nisip, astfel încât apele Dunării să nu afecteze populaţia.
„Ceea ce s-a întâmplat în 2010, categoric nu se va întâmpla şi acum„ a dat asigurări directorul Mariana Negroiu.