Marţi, 19 martie, a decedat la Sinaia, în urma unei scurte, dar grele suferinţe, prozatorul, epigramistul şi scenaristul Nicolae Paul Mihail, născut în Caracal şi stabilit de peste cinci decenii în Sinaia. Înhumarea va avea loc joi, ora 13.00.
Pe 3 iulie anul acesta, scriitorul ar fi împlinit 90 de ani, el fiind născut în 1923. A urmat şcoala primară în oraşul natal, Caracal, apoi Colegiul "Sfântul Sava" din Capitală. În 1942 a devenit elev al Şcolii Militare de Ofiţeri şi student la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, absolvită în 1946. A fost ofiţer de jandarmi timp de 11 ani la garnizoanele din Corabia, Piatra Olt şi Craiova, activând până în 1953, când s-a pensionat din cauza invalidităţii. Este cetăţean de onoare al municipiului Caracal.
Nicolae Paul Mihail este scriitorul care, alături de Eugen Barbu, a creat, printre altele, legendarul personaj Mărgelatu din seria de filme “Haiducii”. A debutat în 1945, în revista «Humorul», cu schiţa umoristică «Diferendul». Între anii 1964-1967 i-au apărut alte câteva nuvele: «Când veni Oltul mare», «Dispariţia profesorului», a cărei acţiune se petrece în Caracalul antebelic. Editorial a debutat în 1969 cu «Femeia cibernetică»; a continuat cu: «Demascarea lui Turnesol» (1971), «Potirul Sfântului Pancraţiu» (1971), «Damen-Vals» (1975), «Sub aripa vântului de noapte» (1979)” . Nicolae Paul Mihail a fost atras şi de lumea filmului, dând viaţă împreună cu Eugen Barbu unui număr de 29 de scenarii de film, dintre care s-au detaşat filmele din seria „Haiducii” şi serialul „Urmărirea”, cu şapte episoade.
Cei doi, Eugen Barbu şi Nicoale Paul Mihail, s-au cunoscut în armată şi de atunci au rămas prieteni buni, apoi colaboratori la scenariile de film amintite. În 1973 au urmat serialul „Un august în flăcări”, format din 13 episoade, în regia lui Radu Gabrea, şi mai multe filme de lungmetr