Inspectorii sanitari au aplicat aproape 60 de sancţiuni pentru deficienţele constatate - de la medicamentele expirate în aparatul de urgenţă, până la nerecuperarea restanţierilor la vaccinare.
Cabinetele medicilor de familie sunt, unele dintre ele, departe de standardele asumate la autorizare, au constatat inspectorii sanitari în urma unui control desfăşurat în această lună. Au fost cuprinse în eşantionul de control 82 de cabinete, din cele 244 de la nivelul judeţului, la final fiind aplicate 53 de sacţiuni.
Deficienţele legate de utilizarea spaţiului se întâlnesc aproape peste tot. Din dorinţa de a face economii, în special în mediul rural, medicii de familie îşi pun asistentele să facă şi curat în cabinet, şi din aceeaşi dorinţă de economie şi-au restrâns activitatea într-un singur spaţiu, pe care îl folosesc şi pentru consultaţii, dar şi pentru tratament. Masa de control pentru copiii între 0-1 an nu este utilată cu saltea specială; materialele sanitare sunt în cantităţi insuficiente; la aparatul de urgenţă există medicamente expirate sau puţine; instrumentarul, în multe cazuri prezentând un grad ridicat de uzură, nu este sterilizat zilnic (asta în special în mediul urban, unde medicii, de altfel, nici nu-l folosesc, pacienţii fiind îndrumaţi în cazuri de urgenţă către spitale); nu se respectă circuitele funcţionale; deşeurile periculoase nu se colectează şi nu se depozitează conform normelor; se mai foloseşte pentru dezinfectarea mâinilor şi săpun de uz cosmetic, nu substanţă dezinfectantă; se mai şi fumează prin cabinete; cabinetele nu sunt bine încălzite... Pe deasupra, s-a mai pus şi problema recuperării copiilor nevaccinaţi, de ordinul zecilor, fie pentru că, în cazul BCG, vaccinarea după asigurarea vaccinului la nivel de DSP s-a făcut în centre urbane, iar de la ţară sunt părinţi care n-au mai ajuns, fie pentru că părinţii pleacă în străinăt