În Cipru s-a anunţat înfiinţarea unui fond de investiţii care să înlocuiască planul de salvare financiară, respins de Parlament. Se poate spune astfel că ideea instituirii unei taxe pe depozitele bancare, cerută de Uniunea Europeană, a fost definitiv abandonată.
Anunţul a venit după negocieri politice şi publicarea unui sondaj, care arată că două treimi dintre ciprioţi ar prefera ieşirea ţării din zona euro şi relaţii mai strânse cu Rusia, decât să accepte măsura taxării depozitelor bancare.
Liderii ciprioţi au anunţat că se opun taxării depozitelor bancare, măsură pe care o consideră nepopulară. “Nu mai discutăm despre acest subiect”, a declarat preşedintele parlamentului de la Nicosia. După o reuniune în care se căutau soluţii la criza financiară, participanţii au anunţat înfiinţarea unui fond de investiţii de solidaritate. Rămâne de văzut şi din ce surse va fi alimentat acest fond, discuţii anterioare amintind chiar de posibila implicare a unor rezerve financiare din domeniul asistenţei sociale. Deocamdată, situaţia e gravă în Cipru. Ţara ar putea primi fonduri de urgenţă de la Banca Centrală Europeană numai până luni, arată un comunicat al instituţiei.
Alţi bani ar putea fi accesaţi numai dacă există un acord de asistenţă externă cu Uniunea Europeană şi FMI, anunţă BCE, acord care să asigure solvabilitatea băncilor cipriote. Acestea sunt închise de la începutul săptămânii, pe fondul crizei financiare şi închise rămân până marţi. E o măsură extremă, care să-i împiedice pe ciprioţi să îşi retragă dintr-odată toţi bani, experienţă prin care au mai trecut ţări aflate în dificultate financiară. Deocamdată încă e posibil să retragi bani de la bancă, dar nu se poate face nici un virament. În plus, şi bursa de la Nicosia e închisă joi şi vineri. Situaţia se datorează, se pare, transferurilor unor sume imense prin băncile cipriote, insula fiind cun