- Manualul "Istoria secuilor"a fost scris la Budapesta şi finanţat în România, printre alţii, chiar de Borbely Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita. Vă punem două întrebări legate de acest subiect: a) Cum ar trebui să se răspundă oficial acestei mizerabile provocări: ignorând-o sau scriindu-se o altă istorie, în variantă românească? b) Presupunând că această întâmplare ar fi avut loc undeva, în ţările dezvoltate ale Europei, cum credeţi că s-ar fi reacţionat?
Provocarea manualului despre "Istoria Secuilor"nu poate fi ignorată, căci tăcerea ar putea fi interpretată ca o acceptare a teoriilor pe care le susţin autorii, dar răspunsul nostru trebuie să fie măsurat, argumentat şi civilizat. Argumentelor, fie şi mincinoase, trebuie să le răspundem cu argumente, nu cu o propagandă naţionalistă ieftină, iar secuii nu trebuie să vadă în noi un inamic şi un asupritor, ci fiinţe raţionale şi binevoitoare. La fel şi Europa, unde avem acum o imagine mizerabilă, pe care un discurs agresiv nu poate decât s-o înrăutăţească şi mai mult. Aşadar, pentru ca tensiunile să nu escaladeze şi o problemă minoră să nu se transforme într-una majoră, bine ar fi să producem şi noi varianta noastră a istoriei zonei în cauză.
Cum să facem acest lucru astfel încât să fim crezuţi şi să contracarăm cu succes propaganda mincinoasă a extremiştilor maghiari şi secui? Iată problema fundamentală, căci noi, românii, nu ştiu cum se face, dar de zeci de ani de zile murim cu adevărul în braţe, nefiind capabili nici să redactăm lucrări ştiinţifice bine scrise şi accesibile pe această temă delicată şi extrem de importantă, nici să ne creăm o reţea de diseminare a informaţiilor care ne avantajează. Maghiarii dispun încă dinainte de 1989 de o astfel de reţea în universităţile de prestigiu internaţional; noi nu, pentru că statul român, guvernat de semidocţi miopi politi