Vaporul Greenpeace, Arctic Sunrise, şi-a început din România turneul european pentru sprijinirea pescarilor de coastă şi împotriva pescuitul industrial. Momentul a fost ales deoarece negocierile pentru reforma Politicii Comune de Pescuit (PCP) intră în etapa finală.
Vasul faimoasei organizaţii ecologiste Greenpeace a plecat miercuri seara, 20 martie, din Portul Constanţa. La ora 21, militanţii au ridicat ancora vaporului verde care a stat la cheul danei de pasageri din data de 18 martie. În răstimp a fost vizitat de sute de oameni, mai ales tineri şi copii.
Vasul Greenpeace a fost în premieră în România. Ecologiştii au venit la Constanţa cu un fost spărgător de gheaţă, folosit la vânarea focilor. Constănţenii au fost extrem de curioşi să vadă pe viu o legendă a activismului internaţional. „Experienţă inedită. Îi admirăm pentru ce fac, ei luptă pentru noi toţi, să repare ceea ce tot oamenii strică“, au spus doi tineri studenţi, Cosmina şi Mircea, care au vizitat vasul.
Greenpeace şi-a început din România turneul european pentru sprijinirea pescarilor de coastă şi împotriva pescuitul industrial. Momentul a fost ales deoarece negocierile pentru reforma Politicii Comune de Pescuit (PCP) intră în etapa finală. În turul său, vaporul Arctic Sunrise va vizita nouă ţări (România, Bulgaria, Grecia, Croaţia, Slovenia, Italia, Spania, Franţa şi Marea Britanie).
Greenpeace va colecta semnături pe bărcuţe de hârtie (şi online pe https:///myboat.gp/ro) în semn de sprijin pentru pescuitul cu impact redus, solicitând miniştrilor europeni să acorde acces prioritar acestora.
„Arctic Sunrise a venit la Constanţa pentru a sprijini pescarii artizanali din România, singurii capabili să asigure un pescuit nepericulos în Marea Neagră“, spun militanţii Grenpeace.
Punctul de vedere Greenpeace
Ecologiştii atrag atenţia: cea mai mare ameninţare curentă p