Centrul Naţional Anticorupţie anunţă că a finalizat colectarea probelor în dosarul în care este cercetat în calitate de bănuit ministrul în exerciţiu al Sănătăţii, Andrei Usatâi, iar materialele au fost remise Procuraturii Anticorupţie. În dosar figurează cinci persoane.
CNA a remis, astăzi, Procuraturii Anticorupţie dosarul pornit pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu în cazul instituirii ilegale a ipotecii asupra spaţiilor din cadrul Spitalului Clinic Republican.
În calitate de bănuiţi în depăşirea atribuţiilor de serviciu sunt recunoscute cinci persoane. Este vorba despre ministrul Sănătăţii, directorul interimar al Spitalului Clinic Republican, şeful Direcţiei juridice a Ministerului Sănătăţii, notarul care a autentificat contractul de ipotecă şi registratorul OCT Chişinău care a înregistrat contractul.
Procurorii urmează să se expună asupra propunerii ofiţerilor CNA privind: înaintarea învinuirii, suspendarea din funcţie a persoanelor publice, retragerea licenţei notarului şi expedierea cauzei în instanţă.
Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a anunţat în ianuarie că cercetează legalitatea ipotecării a 546 de metri pătraţi la parterul Spitalului Clinic Republican, pentru creditarea unor agenţi economici. E vorba de patru împrumuturi în valoare totală de 10 milioane de euro şi 97 de milioane de lei, obţinuţi de la o bancă, cu garanţia Ministerului Sănătăţii. Ministrul Sănătăţii Andrei Usatâi a calificat drept aberaţii acuzaţiile procurorilor.
Potrivit oficialului, parteneriatul public-privat a început în iulie 2010, când a semnat un acord de colaborare cu Corporaţia Financiară Internaţională, pentru amenajarea unei secţii moderne de imagistică şi radiologie în incinta Spitalului Republican şi dotarea Institutului Oncologic cu un serviciu de radioterapie.
Aparatele pentru care a fost ipotecat spaţiul de 546 de metri