Icoane vechi de trei secole au fost expuse in una dintre incaperile Muzeului Judetean de Etnografie si Arta Populara din Baia Mare. Primii vizitatori ai expozitiei care s-a deschis astazi, 21 martie, au admirat fascinati icoanele. Una dintre cele mai importante exponate a fost o icoana care dateaza din anul 1671.
Evenimentul organizat la initiativa Episcopiei Greco-Catolice a Maramuresului in colaborare cu Muzeul Judetean de Etnografie si Arta Populara, reflecta in mare parte istoria icoanei in aceasta parte a tarii. Printre exponate se afla icoane pe lemn si pe sticla realizate de mesteri locali din Maramures vestiti in secolele XVII-XVIII . Este tocmai ideea pe care au mers curatorii expozitiei care si-au dorit ca in acest fel sa arate trairile locuitorilor de aici.
“A face o expozitie prin care sa subliniez felul in care cei care au locuit aceste locuri si-au manifestat credinta, mi-a fost un pic mai greu atat timp cat pana atunci le-am privit doar ca pe niste obiecte de arta. Incet, incet mi-au venit si ideile si mi-am zis ca acesta expozitie nu trebuie sa se adreseze numai unui segment, celor care iubesc icoana si o vad ca un obiect de cult, ci a celor care pot privi icoana ca pe un obiect de arta si acelora care ar dori sa primeasca un pic de istorie”, a spus Janeta Ciocan, unul dintre curatorii expozitiei.
Icoanele au fost in asa fel prezentate incat profesorii care au fost invitati la vernisaj au apreciat expozitia ca fiind buna de pus pe lista de activitati care vor fi incluse in saptamana “Scoala Altfel”, ce urmeaza sa aiba la inceputul lunii aprilie.
“Cred ca aici va deveni nu un spatiu sacru cum este astazi, ci va deveni un spatiu in care se va disemina informatia si cred ca va insemna foarte mult pentru cei care vor trece pragul ”, a spus profesorul universitar Nicolae Suciu.
Expozitia “Credinta