În prezent 1 din 7 români are peste 65 de ani, peste 17 ani raportul va fi de 1 la 5, iar în 2060 de 1 la 3
BCR: Îmbătrânirea populaţiei va încetini economia, va creşte dependenţa de banii străinilor şi va presa bugetul de stat
"Economisirea individuală devine o necesitate majoră pentru asigurarea resurselor financiare la bătrâneţe"
Ultimul recensământ al populaţiei din România, care a fost derulat în 2011, scoate la iveală realităţi mai crude decât cele pe care le percepem. Populaţia este tot mai bătrână, numărul cotizanţilor la fondurile de pensii este tot mai mic, iar orizontul este unul sumbru pentru cei care vor ieşi la pensie în 15-20 de ani.
Cel mai critic moment va fi în perioada 2030-2035, când sunt aşteptaţi să iasă la pensie cei care s-au născut în perioada 1967-1972, în urma decretului dictat de fostul şef al statului la acea vreme, Nicolae Ceauşescu. Această politică nu a fost continuată în anii următori, iar perioada post-decembristă este şi mai slabă la capitolul spor natural. Un studiu realizat de BCR relevă perspective deloc încurajatoare şi pentru cei care de-abia au intrat în câmpul muncii, mai ales în condiţiile în care România se confruntă cu un spor natural negativ. "Scăderea populaţiei şi îmbătrânirea acesteia produc trei efecte economice majore - încetinirea creşterii economice, menţinerea dependenţei României de capitalurile străine şi creşterea presiunii asupra bugetului de stat pe termen lung, a declarat Eugen Sinca, analist-şef BCR, cu ocazia prezentării Raportului "Implicaţiile economice ale procesului de îmbătrânire a populaţiei în România".
Potrivit raportului, unul din şapte români are peste 65 de ani în prezent, iar în lipsa unei îmbunătăţiri rapide a natalităţii, unul din cinci români va avea peste 65 de ani în anul 2030. Pe trendul actual, dacă nu se va înregistra o schimbare pozitivă a sporului n