Duminică, 24 martie, credincioșii romano-catolici din întreaga lume celebrează Duminica Floriilor. După această sărbătoare, credincioșii intră în Săptămâna Patimilor.
Floriile deschid ciclul sărbătorilor pascale. Această sărbătoare evocă intrarea Mântuitorului în Ierusalim, călare pe asin, fiind întâmpinat de o mulțime de oameni cu flori și ovații. În această zi, preoții sfințesc ramuri înmugurite de salcie, care se împart creștinilor în amintirea ramurilor de finic și măslin cu care a fost întâmpinat Isus.
“În Duminica Floriilor, Biserica se îndreaptă spre misterul Domnului său, mort, îngropat și înviat. Ea unește triumful regal al lui Cristos cu anunțarea pătimirilor lui. Intrarea Domnului în Ierusalim va fi cinstită printr-o procesiune solemnă cu ramuri. Credincioșii vor participa la procesiune cântând și purtând ramuri în mâini, care vor fi binecuvântate pentru a fi păstrate acasă cu pietate, amintind de victoria lui Cristos celebrată cu procesiunea acestei zile”, a spus părintele Alois Moraru, parohul bisericii “Ieremia Valahul” din Roman.
În trecut, Duminica Floriilor mai era numită duminica aspiranților sau a candidaților la botez, pentru că în această zi catehumenii (cei care urmau să se boteze) mergeau cu mare solemnitate la episcop spre a cere să fie admiși la botez, iar acesta le dădea să învețe Simbolul credinței (Crezul). Se mai numea și duminica grațierilor, pentru că împărații acordau grațieri. “De Florii, oamenii merg la biserică pentru a sfinți crenguțe de salcie pe care le pun la geamuri, uși, porți sau icoane și care se folosesc în vremuri de necaz, pentru că se spune că au putere de vindecare. În unele părți ale țării, locuitorii de la sate se încing cu ramurile de salcie peste mijloc. Credința spune că acest ritual îi apără de boli și îi face mai robuști. De asemenea, apără casa de rele și o protejează de evenimen