Aşa a decis Secţia de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. Punctual Inspecţia are voie să cerceteze şi la judecătoriile de sector şi la Curtea de Apel Bucureşti. Cazul de corupţie de la Tribunalul Bucureşti a generat control pe ţară
Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii iniţiază verificări la instanţele judecătoreşti care au ca obiect respectarea dispoziţiilor referitoare la primirea şi repartizarea aleatorie a actelor de sesizare, se arată într-un comunicat al Secţiei pentru judecători.
Decizia vine ca urmare a scandalului de corupţie de la Tribunalul Bucureşti, în care judecătoarele Viorica Dinu şi Antonela Costache au fost arestate, la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Obiectivele verificărilor sunt: constatarea disfuncţionalităţilor în repartizarea cauzelor şi în circuitul administrativ, inclusiv înaintarea dosarelor în căile de atac şi înregistrarea acestora la instanţa de control judiciar, modificările intervenite în programul informatic de repartizare şi identificarea situaţiilor de viciu al sistemului informatic şi a vulnerabilităţilor sistemului informatic de repartizare. identificarea persoanelor responsabile de disfuncţionalităţi sau viciu la modalitatea de repartizare, măsuri şi propuneri de înlăturare a acestora identificarea cazurilor în care repartizarea nu s-a realizat în sistemul informatic.
Secţia pentru judecători a CSM stabileşte ca Inspecţia Judiciară să efectueze verificări la Tribunalul Bucureşti. "În măsura în care sunt identificate punctual chestiuni ce trebuie clarificate la judecătoriile sectoarelor 1, 2, 3, 4, 5 şi 6 şi Curtea de Apel Bucureşti, Inspecţia Judiciară va efectua aceste verificări punctuale şi la aceste instanţe.
Preşedinţii curţilor de apel, în virtutea atribuţiilor legale, urmează să procedeze la verificarea celorlalte instanţe, având ca scop al