Sectorul agricol din România moare rapid şi sigur. Un studiu realizat de econtext.ro arată că, de la începutul crizei, 25.000 de fermieri au dat faliment. Şi lucrurile nu se opresc aici. Agricultorii români vor avea de suferit şi mai mult ca urmare a taxelor şi impozitelor pe care le au de plătit. În judeţul Cluj, în ultimii 4 ani, numărul fermierilor a scăzut cu 20 la sută.
În mod paradoxal, deşi România este o ţară cu un potenţial agricol foarte mare, în ultimii patru ani numărul fermierilor a scăzut, în medie, cu 20 de procente. La un simplu calcul vedem că daca scaderea se va mentine în acest ritm in 15 ani România nu va mai avea nici un fermier.
Împovăraţide taxe şi impozite, nedreptăţiţi de concurenţa de afară, cu marii producotir din agricultura europeană şi neglijaţi deseori de autorităţi, fermierii din România sunt pe zi ce trece depăşiţi de situaţie. Potrivit econtext .ro numărul fermierilor a scăzut în 37 de judete din ţară. Cea mai mare scadere este in judetul Ilfov, unde scaderea a fost de 70 la sută. In judetele Satu Mare , Timis , Calarasi, Arad şi Cluj scăderea numărului de fermieri este de 20 la sută.
În judetul Cluj numarul fermierilor a scăzut in ultimii 4 ani cu 20 la sută. Daca in 2008 in judetul Cluj erau 2.055 de fermieri, în 2012 numarul acestora a ajuns la 1.628.
Mai grav este ca agricultura romanesca nu da semne de revigorare, mai ales in contextul scandaluilui de pe piata carnii si a laptelui si in lipsa unui plan bine pus la punct de autoritati care sa sustina agricuktura romaneasca.