Expozitia de cadavre umane, care a starnit controverse in lumea intreaga, a ajuns in premiera si in tara noastra.
Expozitia "The Human Body", in care sunt expuse cadavrele a 200 de chinezi, despre care unele organizatii speculeaza ca au fost detinuti in inchisori si au murit in conditii suspecte in China, a avut primii spectatori - jurnalistii.
Expozitia include exponate care, prin disectiile facute la nivelul organelor si la nivelul tesuturilor, le dau vizitatorilor ocazia sa vada omul prin ochii unui chirurg.
Sanctuarul mortilor vii
Cine spunea ca mortii nu pot sa danseze sau sa joace tenis? Etajul unu al muzeului Antipa arata ca un sanctuar al mortilor vii. Totul pare atat de real, incat chinezii conservati, dezbarcati de pielea care le protejeaza tesuturile, sunt la fel de vii ca si vizitatorii.
Expozitia cuprinde noua galerii si ofera o adevarata lectie de anatomie, prezentand corpul uman ca intr-un atlas de anatomie tridimensional - de la cele mai mici oase si cele mai fine vase de sange, pana la creier.
De ce stranutam? De ce sunt soldurile femeii mai mari decat cele ale barbatului? Unde se afla cele mai mici oase in corpul nostru? Cum arata un plaman sanatos in comparatie cu plamanul unui fumator? Care muschi sunt mai puternici, cei ai femeii sau ai barbatului? Unde se gaseste vertebra Atlas in corpul nostru? Dar tendonul lui Ahile? - sunt intrebari la care raspund studentii de la Medicina, care pazesc fiecare incapere a expozitiei.
Cum au fost conservate cadavrele umane
Cele 200 de cadavre au fost conservate printr-un proces complex numit plastinatie (stafidire).
Scena "Dans in doi" a fost posibila printr-o disectie dubla de la acelasi exemplar uman
Corpurile umane au fost imortalizat