Firma Productie Ardealul, care a cerut de curand retragerea conservelor cu carne de vita, fiind suspectate ca ar contine carne de cal, a publicat joi rezultatele analizelor in cazul loturilor respective.
Firma a cerut retragerea conservelor cu carne de vita produse la fabrica din Covasna, deoarece exista suspiciunea ca printre ingredientele folosite se fie si carne de cal. Compania a dispus de pe 8 martie 2013 retragerea de la comercializare a doua loturi de conserve de carne de vita “Ardealul”, cu data de expirare 5 decembrie 2014 si 15 ianuarie 2015, ca masura preventiva.
Cea mai mare parte din cantitatea totala de 30.000 de conserve din loturile suspectate nu a ajuns in consum si nici pe rafturile retailerilor, peste 93% din cantitate fiind blocata in depozite.
Rezultatele analizelor cantitative indica faptul ca in cazul celor doua loturi de conserve de carne de vita “Ardealul”, materia prima folosita a intrat accidental in contact cu carne de cal in exteriorul companiei, respectiv pe fluxul de aprovizionare a fabricii, se arata in comunicatul companiei.
Analizele oficiale au fost efectuate de laboratorul de referinta la cererea ANSVSA, in urma rezultatelor Autoritatea anuntand ca a inchis alerta pe aceasta suspiciune.
“Desi conservele nu prezinta niciun pericol pentru sanatatea publica, SC Productie Ardealul considera situatia inacceptabila fata de standardele interne de calitate si, ca urmare, produsul din loturile respective nu va fi repus in vanzare. Decizia se inscrie in linia masurilor luate deja de la aparitia primelor suspiciuni, cand producatorul a actionat responsabil si a hotarat blocarea produselor in depozite”, precizeaza comunicatul.
Productie Ardealul prelucreaza carne de pui, porc si vita. In fabricarea celor doua loturi de conserve de carne de vita a fost utilizata mat