Funcţionarii Primăriei implicaţi în licitaţii publice sunt obligaţi să semneze o declaraţie de imparţialitate şi de confidenţialitate. Ei se obligă să nu se angajeze, timp de cinci ani, la firmele care câştigă licitaţiile sau la subcontractorii acestora. Specialiştii spun însă că declaraţiile pe care angajaţii primăriei sunt obligaţi să le semneze sunt lipsite de efecte juridice.
Primarul Emil Boc a dat dispoziţie ca fiecare membru al comisiilor de licitaţie sau de implementare, precum şi managerii de proiecte europene sunt obligaţi să semneze o declaraţie pe propria răspundere înainte de demararea procedurilor. Prin această declaraţie, ei se obligă ca, timp de cinci ani, să nu se angajeze la firmele câştigătoare sau la subcontractorii acestora. În acest fel, spune Emil Boc, vor fi evitate conflictele de interese şi eventualele sancţiuni din partea organismelor europene. Vezi ce spune acesta, în materialul video
În cazul în care funcţionarii primăriei refuză să facă parte din comisiile de licitaţie sau să semneze declaraţia pe propria răspundere, ei îşi pot pierde locul de muncă. "Atunci nu vor mai face parte nici din Primăria municipiului Cluj-Napoca", spune Boc. "Fiindcă am subliniat că este un atribut de serviciu, o sarcină de serviciu să faci parte din comisia de licitaţie şi să dai această declaraţie de confidenţialitate, pe de o parte, şi de neangajare la fima care câştigă, pe de altă parte".
Sindicaliştii din primărie sunt şi ei de partea primarului şi spun că o astfel de declaraţie respectă legea şi statutul funcţionarilor publici.
"Este o prevedere legală care se referă la licitaţiile pe fonduri europene", explică liderul de sindicat de la Primăria Cluj-Napoca, Valer Suciu. "Aici nu discutăm, este prevăzută de lege strict pe fonduri europene. A doua chestiune, în ce priveşte statutul funcţionarilor publici, un funcţionar public dacă