În vederea revizuirii Constituției și, implicit, în scopul elaborării unei propuneri legislative de modificare și completare a Legii noastre fundamentale, primul dintre obiectivele Comisiei parlamentare comune a Camerei Deputaților și Senatului este acela de a stabili, de comun acord și prin dialog cu toate grupurile parlamentare, tezele revizuirii Constituției.
În fapt, aceste teze sunt direcțiile, orientările pe care noi parlamentarii, membri ai acestei Comisii, dorim să le punem în discuția societății civile prin intermediul Forumului constituțional.
În stabilirea și elaborarea acestor teze am avut în vedere cel puțin două aspecte, pe care noi le considerăm esențiale. Primul dintre aceste aspecte se referă la construirea unor teze/teme de revizuire care să nu încalce limitele revizuirii Legii fundamentale, astfel cum sunt acestea reglementate la art.152 din actuala Constituție. Este de la sine înțeles că în aplicarea acestui prim deziderat nu am acceptat teze care să pună în discuție caracterul național, independent, unitar și indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independența justiției, pluralismul politic și limba oficială. Din această perspectivă, am apreciat că se impune din start retragerea de la masa discuțiilor a acelor propuneri ale colegilor noștri care, într-un fel sau altul, aduceau atingere acestor teme, complet nerevizuibile. Un al doilea aspect pe care l-am avut în vedere la elaborarea acestor teze a fost acela al valorificării jurisprudenței Curții Constituționale. Pentru a da doar un exemplu în acest sens, menționăm că una dintre ideile care trebuie să se regăsească cu siguranță în tezele finale este aceea a întăririi, consolidării rolului Parlamentului, ca organ reprezentativ suprem al poporului român, aceasta fiind, în fapt, una dintre ideile centrale ale întregii ju