Salonul de Carte de la Paris este inaugurat, joi seară, literatura română fiind invitată de onoare a acestei ediţii. Prin urmare, România are aşteptări mari. Matei Vişniec transmite cu doar câteva ore înainte de deschiderea oficială a manifestării. (audio)
Absenţa a trei importanţi intelectuali şi scriitori români, Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu, planează asupra standului românesc.
O absenţă care a suscitat numeroase comentarii în România, şi în mediile româneşti în general. Vom vedea însă dacă această "undă de şoc" va ajunge şi la Paris.
La dispute roumaine" (Disputa românească) se intitulează un scurt articol publicat astăzi de Libération în care este evocat acest "boicot" al Salonului de "mai mulţi intelectuali printre care Mircea Cărtărescu". Autoarea articolului, Chantal Pelletier, începe prin a preciza că primul ministru român şi-a anulat sosirea la Paris cu ocazia inaugurării Salonului. Ponta îşi acuză însă adversarii că vor "să-şi spele rufele murdare în faţa publicului european". Este citat şi Mircea Cărtărescu care spune că "vinovăţia morală a primului ministru va întina iremediabil imaginea culturii române".
Cum spuneam, articolul este scurt, informativ şi emană din el o anumită indiferenţă. S-ar spune că autoarea acestor linii îi consideră puţin pe români ca fiind imaturi. Iar la sfîrşit Chantal Pelletier plasează o frază pe care, eu personal, o consider destul e obscură. "Numeroşii autori români aşeaţi cuminte în spatele teancurilor lor de cărţi la Porte de Versailles vor număra paşii care, între cărţi şi politică, separă rufele murdare de bunul menaj".
Greu de spus, cel puţin pentru mine, ce a vrut să sugereze autoarea acestor rînduri. Dar imaginea "scriitorilor români", mulţi şi cuminţi, aşezati în spatele teancurilor lor de cărţi, este una teribil de ironică. Si în acelaşi timp o imagine care n