Victor Ponta declara pe 25 ianuarie 2013 ca “e justificat sa mi se ceara demisia pentru criza citostaticelor, dar pana miercuri rezolv problema”. Au trecut doua luni de la acea miercuri si criza citostaticelor nu a fost inca rezolvata. Aprobarea de catre guvernul Ponta a 800.000 euro pentru rezolvarea crizei trebuia dublata de cateva masuri care sa deblocheze mecanismul birocratic al achizitiei acestor medicamente vitale.
Adrian Pana, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, admite intr-un interviu pentru HotNews.ro ca masurile luate in ianuarie nu au fost eficiente si identifica responsabilii. Criza citostaticelor continua, dar nici un demnitar nu a platit deocamdata pentru asta. Platesc pacientii.
Cele mai importante declaratii:
"Masurile pe care le-am luat in ianuarie nu si-au dovedit eficienta pe care ne-o doream. Din pacate lucrurile nu au mers atat de repede pe cat ne-am fi dorit.""Incepand de saptamana trecuta colectam zilnic stocuri, consum si necesar pe o perioada scurta de la fiecare sectie de oncologie din aceasta tara. Trei oameni din Ministerul Sanatatii fac lucrul acesta. Eu cred ca e o masura oarecum militarizata.""31 martie este data la care vom face transparente pe site-ul Ministerului stocurile existente de citostatice atat din partea spitalelor, cat si din partea Unifarm-ului.""Modul in care medicul percepe urgenta pentru acel medicament nu e inteles la fel de cel care face achizitia.""In momentul de fata noi doar banuim ca medicamentul ajunge la pacient."
TREI OAMENI APLICA O MASURA MILITARIZATA
Vlad Mixich: La sfarsitul lui ianuarie 2013, Ministerul Sanatatii a propus cateva masuri, intr-un comunicat oficial, necesare pentru rezolvarea crizei citostaticelor. Una dintre ele era: “publicarea pe site-ul Ministerului Sanatatii a stocurilor de medicamente oncologice si actualizarea saptamanala a acest