Joi dimineaţă, Abdullah Ocalan, liderul încarcerat al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a făcut un apel istoric la pace, cerând trupelor sale să se retragă de pe teritoriul turc şi să continue lupta pe căi diplomatice.
Anunţul, făcut cu ocazia sărbătorii de Newroz – Anul Nou kurd -, reprezintă un prim pas spre încheierea unui conflict vechi de aproape trei decenii, care a erodat economia Turciei şi a lăsat în urmă peste 40.000 de morţi. Guvernul de la Ankara speră că trupele PKK se vor retrage şi se vor dezarma până la sfârşitul anului, însă atât Ocalan, cât şi premierul turc Recep Erdogan îşi pun în pericol viitorul politic dacă procesul de pace va eşua.
Deşi anticipat, anunţul de pace al lui „Apo”, aşa cum îl numesc aliaţii pe Ocalan, a fost primit cu bucurie de cele câteva sute de mii de kurzi din Dyarbakir, cel mai mare oraş din sud-estul Turciei. „Să reducem la tăcere armele şi să lăsăm politica să domine (...)Nu este sfârşitul, ci doar începutul unei noi ere“, a fost mesajul pe care l-a lansat Abdullah Ocalan, încarcerat pe o insulă din Marea Marmara, prin vocea unui politician kurd. Luptătorii PKK ar urma să se retragă de pe teritoriul turc în nordul Irakului, acolo unde PKK îşi are cartierul general.
Guvernul regional kurd (KRG), care reprezintă aparatul administrativ din regiunea Kurdistan, are schimburi comerciale importante cu Turcia, în valoare de 8,4 miliarde anual. Beneficiind de vaste resurse de ţiţei, KRG a semnat mai multe acorduri cu companii petroliere importante, precum Gazprom şi ExxonMobil, având oferte mai generoase decât Irakul.
În planul lui Ocalan, următorul pas, cel de-al treilea, după retragerea trupelor din Turcia, ar fi dezarmarea şi reintegrarea gherilelor PKK.
Doleanţele PKK: drepturi culturale şi mai multă putere pentru autorităţile locale
Sadullah Ergin, ministrul turc de Justiţie, a dec