Dirk Schuebel: „Recomandarea mea este ca ţara Dvs. să continue procesul de reforme”.
Emisarul Uniunii Europene, Dirk Schuebel, a răspuns astăzi întrebărilor ziariștilor despre o nouă evaluare a progreselor Moldovei ca vecină a organizației cu 27 de membri și beneficiară de asistență financiară europeană. Printre jurnaliștii de la conferința de presă s-a numărat corespondenta noastră Liliana Barbăroșie.
Şeful delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău a ţinut în primul rând să accentueze caracterul pozitiv al raportului de progres dat publicităţii ieri la Bruxelles. Asta nu înseamnă că nu ar exista şi domenii problematice, iar cele pe care le-a menţionat în primul rând emisarul european sunt corupţia şi justiţia.
Poate totuşi spera Moldova că în toamnă la Vilnius acordul de asociere va fi dacă nu semnat, cel puţin parafat?
Dirk Schuebel a evitat un răspuns tranşant la această întrebare, întoarsă pe toate părţile de jurnalişti, dar nici nu a fost descurajant:
„În primul rând trebuie să încheiem negocierile şi sperăm să putem face acest lucru în următoarele săptămâni. Însă, chiar dacă nu vom semna aceste documente la Vilnius, oricum realizările Republicii Moldova rămân un mare succes, pentru că nicio ţară nu a negociat atât de repede până acum. Puteţi întreba pe oricare dintre negociatorii noştri şi vă vor spune că partea moldovenească a făcut tot posibilul pentru ca negocierile să fie de succes,” a subliniat diplomatul.
Dirk Schuebel a fost, în schimb, cât se poate de explicit atunci când a fost întrebat dacă acordul de asociere poate conţine în cazul Moldovei o perspectivă clară de aderare, aşa cum afirmase la un moment dat că speră şeful executivului, acum doar în exerciţiu, Vlad Filat.
„Cred că nu este un secret pentru nimeni că Republica Moldova îşi doreşte ca acest acord să-i dea o perspectiv