Denumirea sa de circulaţie internaţională este sindromul PTSD (post-traumatic stress disease) şi el vizează manifestările apărute în urma unei împrejurări dramatice: cataclisme naturale, conflicte armate, bătăi, violuri, accidente, prezenţa unor boli grave, dispute în familie, despărţiri, decese, dar şi probleme financiare-şomaj, pensionare etc.
Cazuri unice sau repetate, consecinţele pot să fie imediate sau să apară după un interval de timp, mai scurt ori mai lung. De notat că şi persoanele-martor la aceste evenimente pot să sufere de PTSD. Răspunsul organismului la starea de presiune este diferit, în funcţie de situaţie. În principiu, el îşi mobilizează resursele pentru a înfrunta pericolul: LUPTĂ sau FUGI! Cu ce mijloace luptă organismul? Respiraţii rapide, ritmul inimii înteţit, ridicarea tensiunii arteriale, încordarea musculară, tulburări grave legate de somn. Unele din reacţiile instinctive de apărare, de luptă, pot persista un timp şi după dispariţia traumei, dacă nu au fost luate măsuri terapeutice corespunzătoare. Sindromul post-traumatic de stres este o suferinţă veche, dar nedenumită ca entitate clinică decât de câteva decenii. Ea este răspândită la aproximativ 10% din populaţia globului, mai frecventă la femei. Neluată în seamă şi greu de identificat individual, rănile psihice adânci pe care le produce se vindecă greu, dacă nu sunt tratate.
Simptomele sindromului post-traumatic de stres
Simptomele acestei afecţiuni sunt multiple. Ele pot să fie declanşate la retrăirea traumei, la reîntâlnirea cu pericolele şi experienţele care le-au produs iniţial (de exemplu: o femeie bătută sistematic de soţ, un copil pedepsit permanent, anunţarea unui cataclism natural în presă). Cei în cauză simt inima palpitând puternic, respiraţiile sunt scurte, frecvente şi simţite ca i