Cu toţii avem nevoie de afecţiune şi de prieteni, însă pentru copiii cu sindromul Down socializarea este cea mai importantă pentru sănătatea lor.
Mai multe familii clujene luptă pentru obţinerea unui spaţiu pentru asociaţia pe care au înfiinţat-o pentru copiii lor. Deocamdată, din cauză că nu au un centru în care să se întâlnească, îşi petrec timpul într-un apartament de bloc.
Din lipsă de spaţiu, întâlnirile dintre copiii care suferă de acest sindrom se fac doar lunar. Iar apartamentul de bloc este mult prea mic pentru nevoile lor de joacă, dar şi de tratament.
„Noi am creat această asociaţie ca să socializăm. Socializarea înseamnă adunarea copiilor şi expunerea lor la logoped, kinetoterapeut şi psihoterapeut şi de aceea avem nevoie de spaţiu mult mai mare”, a declarat Antoaneta Vanea, preşedintele Asociaţiei AGA Down Sindrom Cluj.
Pentru aceşti copii speciali sunt necesare zilnic şedinţe cu un logoped, un psihoterapeut şi un kinetoterapeut. Problema este că nu toţi părinţii îşi permit aceste cheltuieli. Suma investită zilnic este de aproximativ 150 de lei. Apoi se adaugă şi alte greutăţi. De cele mai multe ori, cei care suferă de această boală nu sunt acceptaţi printre copiii normali.
„Întreaga viaţă se schimbă când ai aflat diagnosticul şi că vei mama unui copil special. Un copil cu nevoi speciale poate să facă de toate, dar în ritmul lui. Vreau să vă spun să lăsaţi copiii să se joace cu ai noştri, nu este nimic contagios şi dorim să ni se ofere şansa să învăţăm, adică o uşă deschisă într-o grădiniţă, o şcoală”, a declarat Gina Olaru, părintele unui copil cu sindrom Down.
În fiecare an, în 21 martie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Sindromului Down. Peste 50.000 de copii suferă de sindromul Down în România.