CNA ar putea amâna difuzarea programelor destinate publicului de peste 18 ani după ora 1.00. Decizia este o tentativă de a stopa contraeducaţia din media ce-i afectează pe minori.
„Societatea românească este din ce în ce mai rezistentă la violenţă, oamenii au devenit nepăsători, iar insensibilitatea lor are efecte păguboase asupra psihologiei publicului“, este de părere Cristina Trepcea, membră CNA. Specialista consideră că acest efect negativ este cauzat, printre alţi factori, şi de expunerea constantă a tinerilor la programe necorespunzătoare vârstei, ce sunt difuzate la ore nepotrivite ori care nu respectă încadrările de vârstă 12, 15, respectiv 18. Pentru a proteja publicul minor de consecinţele negative ale consumului de media, membrii CNA au propus câteva modificări şi completări pentru Decizia nr. 220/2011 cu privire la Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.
PREVEDERI SALVATOARE?
Programele 18 se vor difuza numai în intervalul orar 1.00-6.00, cu un semn de avertizare ce reprezintă un cerc de culoare albă, în interiorul căruia, pe fond transparent, va fi scris numărul 18, cu font alb. Asta înseamnă că programele de acest tip vor fi amânate cu o oră faţă de cum publicul s-a obişnuit.
Astăzi, filmele ce abundă în scene erotice şi violenţă, dar şi emisiunile în care amanta şi soţia se bat, aşa cum s-a întâmplat cu partenerele manelistului Nicolae Guţă la CanCan TV, ori în care invitaţii fac striptease, după cum a fost cazul Oanei Zăvoranu la show-ul păcătos al lui Capatos, sunt ofertele unor posturi ce-şi sporesc vânzările şi îşi atrag audienţa prin subiecte de tip tabloid. Aceste programe, pe cât sunt de distractive pentru unii, pe atât sunt de periculoase pentru copii şi adolescenţi.
Proiectul mai prevede ca programele 18+ să fie restricţionate printr-un sistem de control parental, astfel încât accesul la ele să fie pos