IAȘI. Dosar exploziv pe masa magistraților europeni. O ieșeancă, alături de 21 de persoane din alte orașe, a dat în judecată statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Reclamanții cer despăgubiri în urma perchezițiilor făcute de autorități după izbucnirea scandalului legat de mișcarea condusă de fugarul Gregorian Bivolaru.
Ieșeanca Laura O. (39 de ani) a dat recent în judecată statul român la CEDO, alături de Mirela A. (40 de ani), Rodica P. (39 de ani), Dănuț D. (42 de ani), Iuliana R. (44 de ani), Amalia L. (43 de ani), Catrinel S. (31 de ani), Petru R. (51 de ani), Gabriela P. (44 de ani), Marius N. (42 de ani), Mariana L. (43 de ani), Teodora V. (45 de ani), Costică C. (44 de ani), Remus L. (40 de ani), Mihaela Ţ. (37 de ani) și Grigore Ţ. (44 de ani), din București, Mihaela K. (38 de ani), din Roșiorii de Vede, Camelia P. (31 de ani) și Daniel S. (41 de ani), din Piatra Neamţ, Constantin T. (44 de ani), din Bicaz, Iulia T. (33 de ani), din Râmnicu Sărat, și Cristina S. (42 de ani), din Tulcea.
Potrivit cererii depuse pe masa judecătorilor europeni, reclamanții sunt adepți sau simpatizanți ai Mișcării pentru Integrarea Spirituală în Absolut (MISA), ONG creat în 1990 și condus de gurul Gregorian Bivolaru. Conform reclamanților, principalul obiectiv al ONG-ului era practicarea de diverse forme de yoga, iar unii dintre membrii MISA trăiau în comunități denumite „ashram-uri“. Pe data de 12 martie 2004, Parchetul de pe lngă Curtea de Apel București a demarat o anchetă în ceea ce îl privește pe cel poreclit „Grig“ (Gregorian Bivolaru – n.r.), pentru evaziune fiscală și spălare de bani. La cererea procurorilor, pe 16 martie 2004, Tribunalul București a autorizat efectuarea de percheziții și confiscarea materialelor informatice în 16 imobile ocupate de membrii MISA.
Forțe speciale în Operațiunea „Christ“
Reclamanții