Modul conflictual în care Andrei Marga coordonează cel mai important eveniment cultural al anului, participarea României ca invitat de onoare la Salonul de Carte de la Paris, m-a dus cu gândul, departe în istorie, în Evul Mediu, când singura soluţie pentru suspendarea interminabilelor războaie feudale era apelul papei la o lege care proclama pacea în anumite zile ale săptămânii sau perioade ale anului, o lege numită „armistiţiul Domnului”. A nu se înţelege de aici că vreau să invoc divinitatea pentru aplanarea scandalurilor iscate de dl. Marga, comparaţia mea aş vrea să fie tradusă într-o altă cheie: politicienii ar trebui să înţeleagă că anumite evenimente de anvergură vor da rezultate numai dacă se renunţă, pentru scurt timp, la orgolii şi certuri şi se face cu insistenţă apel la diplomaţie şi consens. Dl. Marga a găsit cel mai nepotrivit moment pentru a se certa cu scriitorii.
Cu câteva zile înainte de a începe Salonul de Carte, coordonatorul de la Bucureşti al acestui eveniment, în loc să transmită constant mesaje românilor că organizarea este sub control, că scriitorii cărora le cumpără cărţile şi pe care îi admiră vor reprezenta România la Paris, se aruncă într- un război al declaraţiilor împotriva intelectualilor, prin intermediul departamentului de presă al instituţiei, absolut năucitor.
Pentru cei care nu au urmărit subiectul, un rezumat pe scurt: ca semn de protest faţă de politicile implementate de Marga la ICR, Andrei Pleşu, Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu şi Neagu Djuvara au anunţat, zilele trecute, că nu vor merge la Paris. Cei patru boicotează evenimentul. Nemulţumirea artiştilor faţă de modul în care Marga conduce institutul este însă una generală, acesta fiind contextul, nu a surprins pe nimeni că şi scriitorul Filip Florian a criticat, la rându-i, într-un interviu, politicile institutului. Direcţia tradiţionalistă cu care cochetea