Cozile pentru obţinerea adeverinţei de asigurat la CASMB Foto: http://www.b365.ro
Ministerul Sănătăţii vrea să reorganizeze radical Casele de Asigurări de Sănătate judeţene şi, în acest sens, va pune accent pe aparatul birocratic al acestor instituţii. Toate aceste instituţii care întreţin armate de birocraţi, în viziunea ministrului Nicolăescu, au în prezent mai puţine posturi ocupate decât numărul total prevăzut în organigramele lor, reiese dintr-o analiză ECONOMICA.NET. Află dintr-un material ECONOMICA.NET câte posturi sunt acum ocupate la fiecare Casă de Asigurări din ţară, dar şi în ce judeţe Casa lucrează cu cel mai mic şi cel mai mare număr de oameni.
Casele de Asigurări de Sănătate astăzi: instituţii care întreţin o armată de birocraţi
Eugen Nicolăescu a explicat că sistemul caselor de asigurări de sănătate din ţară “împrăştie cu resursele ca să se susţină pe el însuşi” şi “că aceste instituţii întreţin o armată de birocraţi”.
Ministrul de resort şi-a justificat decizia amintind doar două dintre cele mai frecvente probleme întâmpinate de pacienţi şi de medici la Casa de Asigurări de Sănătate.
Pe de o parte, e vorba de demersul greoi şi îndelungat al pacienţilor care vor să obţină o adeverinţă de asigurat de la Casă despre care şi ECONOMICA.NET a scris în repetate rânduri. Pe de altă parte, ministrul amintea de panoplia de acte solicitate în fiecare an de Casa de Asigurări de Sănătate medicilor de familie ca să încheie contracte cu aceştia. Birocraţie inutilă, spune ministrul, de vreme ce majoritatea medicilor sunt în relaţie contractuală cu Casa de ani de zile, pe cale de consecinţă Casa deţine deja multe dintre actele solicitate în mod redundant medicilor în fiecare an.
De ce s-a ajuns aici? Pentru că CAS judeţene au angajat oameni care-şi justifică poziţia solicitând şi verificând toate aceste acte despre care aminteam mai sus,