Euro va proteja Cipru de turbulenţele financiare, spunea în 2008 preşedintele de atunci al Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, în discursul ocazionat de intrarea ţării în uniunea monetară, afirmaţie care nu s-a concretizat, potrivit unui analist al MarketWatch, Steve Goldstein.
"Pentru o economie mică precum Cipru, adoptarea euro oferă protecţie faţă de turbulenţele financiare internaţionale, care au deseori un efect disproporţionat de mare asupra economiilor mici", spunea Trichet.
La cinci ani de la adoptarea monedei unice europene, autorităţile din Cipru sunt puse în situaţia de a încheia un acord de sprijin financiar cu partenerii din zona euro.
Însuşi euro este vinovat de problemele Ciprului, în special pentru că băncile cipriote au fost încurajate să investească în obligaţiuni guvernamentale ale Greciei, cauza principală a problemelor actuale, notează Goldstein.
Liderii din zona euro au aprobat la sfârşitul săptămânii trecute un plan de salvare a Ciprului care prevede taxarea tuturor depozitelor din băncile cipriote, condiţie respinsă însă de Parlamentul de la Nicosia.
Autorităţile din Cipru trebuie să găsească o soluţie alternativă pentru identificarea unor fonduri de 5,8 miliarde de euro, preferabil din sectorul bancar, astfel încât liderii zonei euro să furnizeze un ajutor de 10 miliarde de euro.
BCE a avertizat că dacă autorităţile cipriote nu ajung până luni la un acord privind planul de salvare va bloca accesul la lichidităţi al băncilor din Cipru.