15 angajaţi ai Departamentului Instituţiilor Pentenciare (DIP) al Ministerului Justiţiei sunt acuzaţi de procurori de „depăşirea atribuţiilor de serviciu“ şi „amestecul în înfăptuirea justiţiei şi în urmărirea penală“.
Este vorba atât de angajaţi din cadrul penitenciarelor, cât şi de reprezentanţi din conducerea departamentului. Mai mult, aceştia sunt învinuiţi de procurori că nu au asigurat în deplină măsură securitatea deţinuţilor care au colaborat cu anchetatorii pe acest caz, creându-le condiţii insuportabile de detenţie şi determinându-i astfel să-şi schimbe declaraţiile. Acest fapt, în opinia procurorilor, poate conduce la distrugerea probatoriului care a stat la baza condamnării membrilor organizaţiei criminale „Makena”.
Anul trecut, 11 membri ai organizaţiei criminale „Makena“ au fost condamnaţi în total la 175 de ani de detenţie pentru şantaj în interesul unei organizaţii criminale, crearea şi conducerea unei organizaţii criminale, precum şi participarea la ea.
Inculpaţii fac parte din gruparea condusă de aşa zisul „hoţ în lege“ Moscalciuc Vladimir alias „Makena“ şi îşi ispăşeau pedepsele pentru comiterea unor infracţiuni grave şi deosebit de grave.
Astfel, pe banca acuzaţilor au ajuns atât liderul organizaţiei criminale Vladimir Moscalciuc, cât şi alţi zece membri ai grupării, printre care şi Chirica Lilian – conducătorul grupării criminale din Penitenciarul Pruncul.
Curtea de Apel Chişinău le-a stabilit pedepse cuprinse între 12 şi 20 de ani de detenţie, în condiţiile în care procurorii au solicitat verdicte mult mai aspre, şi anume între 19 şi 30 de ani.
Dosarul penal a fost declanşat la începutul anului 2010, după ce mai mulţi deţinuţi s-au plâns că ar fi fost şantajaţi prin aplicarea violenţei şi ameninţarea cu moartea de către un grup de condamnaţi ai penitenciarului - membrii organizaţiei criminale „Makena“. Potrivi