Compozitorii George Enescu și Richard Wagner sunt, pentru prima dată, față în față într-o dezbatere inedită despre creativitate și despre geniu. Evenimentul va avea loc duminică, 24 martie, de la ora 11.00 în cadrul seriei Duminicile muzicale ale Festivalului George Enescu în Librăria Humanitas de la Cişmigiu, un proiect lansat la finalul lunii februarie de Festivalul Internațional George Enescu și de Librăriile Humanitas.
Știați că George Enescu, primul compozitor român care a intrat în patrimoniul cultural mondial, iubea, în egală măsură, cântecul cocoșului și cele mai tulburătoare acorduri wagneriene, opera sa fiind asociată, adesea, cu măreția și grandoarea tulburătoare ale compozițiilor lui Richard Wagner?
Pornind de la creativitatea și vizionarismul care îi unește pe cei doi compozitori, Dan Dediu, Mihai Constantinescu, Tiberiu Soare, Vlad Zografi şi Dumitru Avakian vor vorbi despre impactul muzicii lui George Enescu în lume și despre felul în care Richard Wagner l-a inspirat. O alăturare care pune, încă o dată, România pe harta mondială a evenimentelor culturale de anvergură internațională: chiar în ediția 2013 a Festivalului care poartă numele compozitorului George Enescu (1-28 septembrie) se vor aniversa două secole de la nașterea compozitorului Richard Wagner și 130 de la moartea sa. Publicul va putea urmări în premieră întreaga tetralogie „Inelul Nibelungilor“, în interpretarea Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, sub bagheta lui Marek Janowski.
Dezbaterea va fi urmată de minirecitalul flautistei Oana Leonte, bursier în programul Tinere Talente 2013 al Fundaţiei Principesa Margareta a României. Aceasta va interpreta lucrări de Dinu Lipatti, Johann Sebastian Bach și Debussy.
Vlad Zografi, coordonatorul colecției Contrapunct a Editurii Humanitas, va prezenta cartea Patimile şi măreţia lui Richard Wagner, de Thomas Mann, un demers