Manifestarea a fost organizată de prof. Ionel Lăzărică şi prof. Bogdan Ghiţă, la aceasta participând elevii claselor V-VIII, coordonaţi de prof. Florica Antohe, prof. Alin Ciucă, prof.Cătălina Dragomir şi prof. Nicoleta Ioan.
Cu câteva zile înainte de această activitate, elevii claselor a V-a şi a VI-a au realizat desene şi machete cu tematică legată de pionierii aviaţiei româneşti şi mondiale, Aurel Vlaicu, Traian Vuia şi Henry Coandă, lucrări care s-au constituit într-o expoziţie în şcoală.
În preambul, prof. de istorie şi cultură civică Ionel Lăzărică a prezentat asistenţei principalele repere ale vieţii şi activităţii lui Aurel Vlaicu, acestui mare patriot român.
Aurel Vlaicu s-a născut pe 19 noiembrie 1882 la Binţinţi, lângă Orăştie, judeţul Hunedoara. A terminat Colegiul Reformat al Liceului Calvin din Orăştie, luându-şi bacalaureatul la Sibiu unde a fost coleg cu „poetul pătimirii noastre” Octavian Goga.
A urmat apoi cursurile Universităţii din Munchen, Germania, obţinând diploma de inginer în 1907. După ce lucrează un an la uzinele Opel, se întoarce în Binţinţi, unde, cu ajutorul financiar al tatălui, care şi-a ipotecat pământul pentru a-l ajuta, construieşte un planor cu care face primele zboruri, pe câmpul de lângă sat, zburând cu acesta şi sora sa mai mică, Valeria, despre care unii istorici spun că, ar fi fost astfel , prima femeie care a zburat cu un aparat mai greu decât aerul.
În toamna lui 1909, cu ajutorul poetului Octavian Goga, se mută în România, la Bucureşti şi construieşte primul său avion la Arsenalul Armatei, cu care zboară în vara anului 1910.
În anul 1911 construieşte un alt avion, Vlaicu II, cu care, în 1912, câştigă mai multe premii la mitingul aerian de la Aspern , de lângă Viena, lucru demn de menţionat, în condiţiile în care, concursul a reunit 42 de piloţi din 7 ţări.
La 13 septembrie 1913, în