Un băieţel suspectat că ar fi infectat cu HIV/SIDA urma să fie înfiat de un cuplu din Italia. Deşi avea la bază doar o bănuială, diagnosticul a fost utilizat ca paravan pentru adopţia peste hotare, promovată de Tamara Plămădeală, avocatul copilului.
Protagonistul acestei istorii, Vlăduţ (nume schimbat), nu are decât trei ani şi e prea mic ca să înţeleagă ce lupte înverşunate s-au dat pentru soarta lui. Băiatul din nordul ţării figurează într-un proces de judecată pe care avocatul parlamentar pentru protecţia drepturilor copilului l-a intentat împotriva Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. Ombudsmanul acuză autorităţile că tărăgănează adopţia lui de către o familie din Italia. Argumentul de bază este că micuţul ar suferi de o boală incurabilă, pe care ar fi moştenit-o de la mama sa. Anume datorită acestui diagnostic dosarul copilului a fost prezentat direct pentru adopţie internaţională. În mod normal, copiii din Republica Moldova nu pot fi propuşi spre adopţie în străinătate decât după ce sunt epuizate toate posibilităţile de a le găsi o familie în ţară.
„Copilul putea fi înfiat imediat după naştere, încă în 2010. Dacă urma tratamentul peste hotare, el evita pericolul să dezvolte o boală pe viaţă“, susţine Tamara Plămădeală. „Ultima testare clinică, efectuată pe 25 ianuarie 2013, nu a confirmat diagnosticul invocat de avocatul parlamentar“, răspunde Viorica Dumbrăveanu, şefa Direcţiei protecţiei familiei şi copilului din cadrul ministerului.
Propus în grabă
Se pare însă că aceasta nu e singura încălcare comisă în acest caz. Potrivit autorităţilor, băiatul a fost propus spre adopţie internaţională înainte de a fi dobândit statutul de copil adoptabil. „Este eligibil pentru adopţia naţională doar din februarie 2011, când a devenit irevocabilă hotărârea instanţei privind lipsirea mamei sale de drepturile părinteşti. Conform legii,