Ceea ce trebuia sa fie un moment privilegiat pentru Romania, invitata de onoare la Salonul Cartii de la Paris, a devenit un eveniment evitat de floarea intelectualilor romani.
Intr-un amplu articol, Mirel Bran, corespondentul Le Monde, arata ca scriitorii romani boicoteaza Salonul. Printre ei, Mircea Cartarescu, autor prolific tradus in peste douazeci de limbi si candidat in 2012 la premiul Nobel.
"Absenta mea este inainte de orice un protest. Intr-o Romanie unde situatia se degradeaza zi de zi, cultura traieste momente dramatice", spune acesta.
Tensiunile ce au condus la aceasta situatie, explica corespondentul Le Monde, se explica prin criza politica pe care a traversat-o Romania in vara lui 2012. Premierul socialist Victor Ponta a incalcat toate regulile statului de drept pentru a-l suspenda pe presedintele de centru-dreapta Traian Basescu. Operatia a esuat, insa aceste convulstii politice au lasat urme profunde.
Marul discordiei care a dus la divortul intelectualilor cei mai prestigiosi ai tarii si putere este Institutul Cultural Roman (ICR), institutie condusa incepand din 2005 de Horia Roman Papapievici, reprezentant al unei noi generatii de intelectuali dornici sa se conecteze la spatiul occidental.
Miscarea a luat sfarsit la 11 septembrie 2011, cand Andrei Marga, reprezentant al noului regim, a fost numit sef la ICR. "Echipa lui Marga profereaza injurii la adresa artistilor romani cei mai importanti si duce un razboi impotriva intelectualilor cei mai cunoscuti ", afirma Mircea Cartarescu.
Mare admirator al lui Vladimir Putin, Andrei Marga s-a suparat pe intelectualii nealiniati multiplicand insultele intr-o serie de comunicate de presa demne de epoca stalinista, mai scrie Le Monde.
El a fost numit si "Domnul Calorifer" pentru ca a declarat ca radiatorul a fost inventat de un r