Municipiul cât şi judeţul Arad a rămas în ultimii ani fără fabricile în care existau zeci de mii de locuri de muncă. Acum, în unele locuri se află doar o imagine şocantă.
Este cazul fabricii UTA, a cărei dezmembrare masivă a început în 2004. A urmat apoi IMAR-ul, compania care a furnizat mobilă Curţii Imperiale Austro-Ungare şi a Curţii Regale Române, iar în perioada 1985-1990 a fost principalul furnizor pentru Casa Republicii.
A urmat apoi fabrica de tricotaje Sabina &Co, fosta Tricoul Roşu, situată într-o locaţie de cinci stele din punct de vedere imobiliar. Toate acestea sunt doar amintiri ale oraşului noastru. Dacă în locul unora s-au înălţat mall-uri sau alte clădiri sunt zone în care imaginea unde odată a fost o fabrică este dezolantă.
Exemplu avem IMAR-ul şi Tricoului Roşu. În aceste fabricii mii de oameni au muncit, poate şi o viaţă întreagă. Mulţi îşi amintesc despre despre fabrica F.I.T.A. (Fabrica de Împletituri şi Tricotaje Arad ). Inaugurată în 1918, naţionalizată, devenită din 1950 Fabrica de Tricotaje „Tricoul Roşu”, a dispărut de pe strada Peneş Curcanul.
Fabrica şi-a inaugurat cu pompă împlinirea a 80 de ani de existenţă în 1998. În 1995 a primit Diploma pentru clasarea pe locul V în Topul naţional al firmelor, iar după câţiva ani, firma a dispărut. Într-un cuvânt în Arad totul s-a distrus. S-a falimentat, s-a vândut, apoi s-a demolat sau s-a lăsat în paragină. De exemplu, unde a fost IMAR-ul se doreşte de ani de zile construirea unui mall, care să fie unit cu Atrium Mall, care a fost construit pe locul unor cladiri vechi ce aparţineau de fabrica Astra Vagoane.
În judeţul Arad, muncitorii de la fabrica de lemn care a aprovizionat Casa Poporului au fost nevoiţi să se apuce de agricultură. Şi fabrica de Cherestea din localitatea Bocsig, cea mai mare de acest profil din zona de vest, a lăsat în urmă şomeri. Fosta glorie a c