Glucide peste glucide, proteine „proaste”, dulciuri multe şi vegetale puţine sunt doar câteva din motivele pentru care ne îngrăşăm atunci când ţinem post, spun specialiştii. Deşi se confundă foarte des postul cu dieta, este important să ştim ce este bine să mâncăm şi cât, altfel, ieşim mult mai „grei” decât am intrat, din Postul Mare. adevarul.ro vă indică o parte din alimentele care ar trebui evitate în această perioadă.
Medicul nutriţionist Adrian Copcea, din Cluj, explică de ce ne îngrăşam în post:
„Postul este perioada în care proteinele complete, care se găsesc doar în produsele animale, sunt eliminate din alimentaţie, motiv pentru care saţietatea este alterată. Pe de o parte, persoanele care nu au obiceiul să consume fructe şi legume vor compensa cu alimente usor disponibile şi bogate caloric (biscuiţi, sucuri cu zahar, patiserii etc.). Persoanele care, în schimb, au de obicei în alimentaţie legume şi fructe vor reuşi sa aibă o saţietate mai bună. Alimentele bine de consumat în post, şi care pot ajuta la un bun control al greutătii sunt, in principal: cerealele şi pâinea integrală, soia şi alte leguminoase (mazăre boabe, linte, năut, fasole boabe), supele, orezul şi cartofii, legumele (în special ciupercile, varza, salatele şi ridichile) şi fructele (inclusiv bananele)”.
De aceeaşi părere este şi medicul bucureştean Eduard Adamescu, specialist în boli metabolice, de nutriţie şi diabet. Acesta a explicat pentru adevarul.ro că principala eroare de care cei mai mulţi oameni care ţin post se lovesc este este aportul mare de glucide.
Postul nu este dietă
Mulţi medici nutriţionişti atrag atenţia că majoritatea persoanelor care acuză probleme de supraponderalitate câştigă kilograme mai ales în perioada celor două posturi creştineşti mari: la Crăciun şi la Paşte. Problema este simplă, în această perioadă se consumă în exces alimente care c