O adolescenta de 15 ani care face un gest de fronda nu e nici xenofoba, nici nebuna, nici nationalista, nici extremista, nici patrioata. E o adolescenta normala, care incearca sa iasa in evidenta. Adultii care incarca gestul ei cu propriile prejudecati, de un sens sau altul, raspund la epitetele enumerate, scrie Ovidiu, pe blogul La coltu' strazii.
Sabina a venit la scoala, de ziua maghiarilor, cu o bentita tricolora - steagul romanilor. A starnit din partea unora reactii extreme. A primit amenintari - nu imi dau seama daca si in realitate, dar cu siguranta pe Facebook. Cel putin unul dintre autori - surpins de imagina publicata de Jurnalul National - este un adult radical, Zsolt Lendvay-Simon, ce depaseste mult o limita acceptabila social. La scoala, reactia a fost dezastruoasa. Directoarea scolii nu a stiut nicio clipa sa modereze un conflict latent, ci l-a accentuat dictand pedepse puternic disproportionate - scaderea notei la purtate, excludere din piesa de teatru a scolii (?!), chiar posibila exmatriculare. Ulterior, a revenit si a anulat aceste decizii, ce erau evident in afara regulamentului scolar si a bunului simt.
Nu este primul incident de acest gen, aflam din presa. In ziua de 1 decembrie, cand elevii romani au aniversat ziua romanilor, cei maghiari au facut gesturi provocatoare. Mai recent, niste elevi de clasa a cincea au fost batuti si umiliti de colegii lor (pusi sa isi ceara scuze in genunchi?!) pentru ca aveau steaguri vopsite pe maini. Problemele se repeta.
Copiii nu fac altceva decat sa imite pozitiile adultilor. Ce aud acasa, in presa, pe strada, repeta si ei. Cu atitudinea tipica adolescentilor, adesea amplifica aceste lucruri. Isi cauta apartenente de grup, vor sa iasa in evidenta. De fapt, de ce e nevoie sa repet aceste lucruri? Sunt zeci si sute de carti de psihologie care vorbesc despre aceste lucruri. Fundam