Fondată în 1911, Clujana a fost cea mai mare fabrică de pielărie şi încălţăminte din ţară, cu peste 11.000 de angajaţi şi milioane de perechi de pantofi pentru piaţa românească şi export. După '89 a fost închisă cinci ani şi redeschisă în 2004. Acum are 360 de angajaţi şi încearcă să supravieţuiască.
Clujana a fost înfiinţată în anul 1911, fiind, la origini, Fabrica de Piele "Fraţii Renner & Co", ale cărei produse erau recunoscute prin calitatea execuţiei. După primul război mondial, a devenit societate pe acţiuni, fiind naţionalizată de regimul comunist în anul 1948.
Ghetele galbene, insulated, mândria fabricii Clujana
Clujana avea, în perioada comunistă, cel mai mare număr de angajaţi dintre fabricile din Cluj-Napoca - peste 11.000 - şi producea încălţăminte pentru piaţa internă şi pentru export. Era un adevărat combinat, nu doar o simplă fabrică, unde se făceau pantofi de la A la Z, cu secţii de tăbăcărie, unde se tăbăceau pieile aduse, secţii de cauciuc, unde se făceau tălpile şi cu ateliere de mase plastice, unde se făceau tocuri şi calapoade.
Semira Zanc, maistru la linia de cusut, lucrează la Clujana din 1970, imediat după ce a terminat şcoala profesională. A început ca şi cusătoreasă, la maşina de cusut, unde executa între 20 şi 40 de operaţiuni la o pereche de pantofi.
VEZI GALERIA FOTO
"Aici am intrat în producţie şi am învăţat meserie. Am lucrat într-o nouă clădire, cu multe linii de producţie, unde erau foarte mulţi tineri. Era de lucru din plin pe atunci, erau alţi clienţi faţă de ce este acum, se producea de la început până la ambalarea pantofilor în cutii. Existau pe vremea aceea trenuri care intrau până în fabrică şi aduceau materii prime şi plecau pline cu cutii cu încălţăminte. Era o activitate atât de susţinută încât erau angajate peste 11.000 de persoane. Fabrica mergea foarte bine, eram mulţumiţi de salari