Faptele de tâlhărie au înregistrat o creştere cu 22,3 la sută în 2012, însă au scăzut cele comise cu mod de operare deosebit, printre care tâlhăriile prin ameninţare cu arme de foc, în scădere cu 23 la sută, potrivit bilanţului activităţii Ministerului Afacerilor Interne.
Infracţiunile de tâlhărie, care reprezintă 0,9 la sută din totalul infracţiunilor sesizate în 2012, au crescut cu 22,3 la sută, în principal prin înmulţirea faptelor de smulgere de poşete şi bijuterii, se arată în raportul privind activitatea Ministerului Afacerilor Interne, prezentat vineri.
În schimb, au scăzut tâlhăriile cu mod de operare deosebit: cu autori mascaţi (cu 16,3 la sută), asupra caselor de schimb valutar sau amanet (cu 16,6 la sută) şi prin ameninţare cu arme de foc (cu 23 la sută).
Infracţiunile de mare violenţă comise cu arme de foc continuă să înregistreze valori reduse. La nivel naţional au fost opt omoruri şi zece tâlhării comise cu arme de foc, comparativ cu nouă omoruri şi 26 de tâlhării înregistrate în 2011.
Numărul evenimentelor produse prin folosirea, fără respectarea prevederilor legale, a armelor letale şi neletale a înregistrat o creştere de la 210 la 221.
Infracţiunile de tâlhărie stradală sesizate reprezintă 7,58 la sută din criminalitatea stradală şi au crescut cu 18,4 la sută.
Pe de altă parte, 8,9 la sută dintre faptele de tâlhărie au fost surprinse în flagrant, ceea ce reprezintă o creştere cu 5,6 la sută faţă de anul trecut.
Infracţiunile contra patrimoniului reprezintă 52,6 la sută din totalul infracţiunilor sesizate şi prezintă o creştere de 3,2 la sută, cauzată, în principal, de creşterea furturilor, cu 6,8 la sută. Furturile din societăţi comerciale au crescut cu 8,3 la sută, iar cele din locuinţe, cu 9 la sută.
Furturile de autovehicule au înregistrat în schimb o scădere semnificativă, cu 18 la sută, procentrul de