În această perioadă pompierii turdeni dar şi serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă sunt în alertă din cauza arderilor necontrolate de vegetaţie uscată. Din dorinţa de-a igeniza terenurile, proprietarii acestora dau foc vegetaţiei dar de multe ori din cauza vântului, focul scapă de sub control şi ajunge la imobilele situate în vecinătatea acestora.
Din acest motiv, şeful SVSU Turda, Mihai Zăhan atrage atenţia că în perioadele martie-aprilie şi septembrie–octombrie se înregistrează cel mai mare număr de arderi necontrolate ca urmare a acţiunilor de igienizare a terenurilor de vegetaţia uscată .
Din analiza statisticii incendiilor din ultimii trei ani reiese că, în momentul în care începe să se încălzească, cel mai frecvent din a doua jumătate a lunii martie, se produc un număr ridicat de incendii la gospodăriile populaţiei, având drept cauză focul deschis efectuat pentru curăţenia de primăvară prin distrugerea resturilor menajere , furaje sau vegetaţiei uscate din grădini şi curţi .
Pesoanele fizice şi juridice care desfăşoară acţiuni de ardere a miriştilor, stufului şi a vegetaţiei ierboase, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, sunt obligate să respecte prevederile reglementărilor în domeniu, punând accentual pe următorul set de măsuri de prevenire a incendiilor specifice, care pot fi completate şi cu alte reguli de prevenire a incendiilor în funcţie de condiţiile meteo şi specificitatea zonei, transmit reprezentanţii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Cluj.
Cu toate acestea numărul amenzilor acordate este mic, comparativ cu cazurile de acest fel sesizate la unitatea de pompieri de la Turda.
În această perioadă pompierii turdeni dar şi serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă sunt în alertă din cauza arderilor necontrolate de vegetaţie uscată. Din dorinţa de-a igeniza