A 33-a ediţie a Salonului Cărţii de la Paris şi-a dechis porţile oficial joi seară, în prezenţa preşedintelui francez, François Hollande. Invitaţi de onoare anul acesta sunt România şi oraşul spaniol Barcelona. În aşteptarea celor circa 200 de mii de vizitatori care vor veni la salon până luni, seara de joi a fost rezervată autorilor, editorilor şi presei.
Ambianţă destinsă, "bon enfant", cum spun francezii, pe aleile şi standurile Salonului de Carte. François Hollande a ajuns cu întârziere faţă de programul stabilit, dar avea să-şi petreacă două ore bune în incinta sălii care găzduieşte an de an uriaşa manifestare culturală.
Preşedintele Franţei găseşte timp să stea de vorbă cu cititorii, cu autorii, ba uneori se pretează şi la jocul fotografiei alături de un trecător necunoscut. L-am văzut şi sărutând o amică, veche probabil, zărită întâmplător la un stand. Hollande adoră ceea ce se cheamă "les bains de foule", contactul cu publicul.
În cele din urmă, după nenumarate halte şi discuţii cu unii şi cu alţii, totul sub atenta supraveghere a zecilor de ziarişti prezenţi în jurul lui, preşedintele Franţei ajunge şi în dreptul standului României, ţara invitată de onoare la această ediţie. Un stand la care va poposi foarte scurt, mai puţin de trei minute, dar în care are timp totuşi să le strângă mâna principalilor reprezentanţi oficiali şi să schimbe două-trei vorbe cu presa, căreia îi precizează că întreţine raporturi bune şi cu preşedintele şi cu premierul României, dovadă în opinia sa că e la curent cu situaţia din ţară.
François Hollande râde când spune că se va supăra dacă aude un român vorbind engleză. Garda sa de poliţişti nu râde însă deloc. Ambianţa se tensionează brusc în jurul standului românesc, iar bodygarzii prezidenţiali devin ameninţători inclusiv cu presa. Protestul măştilor de hârtie
Odată plecat preşedintele