Adrian Vasilescu atrage atenţia că deşi economia naţională va ieşi din criză odată cu restul lumii, aceasta nu reprezintă o garanţie că vom avea modelul de dezvoltare adecvat
Mircea Geoană spune că actualul model mai degrabă a adus inechitate şi lipsă de dezvoltare
Experienţa statelor intrate mai târziu în UE ne spune că recuperarea rapidă a decalajelor nu este realistă
"Când se va sfârşi criza mondială, ce facem cu criza noastră?", aceasta este întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem, afirmă Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, inspirat de cartea "Marea Recesiune. De la economia mondială la economia naţională" scrisă de Andrei Rădulescu, analist la SSIF Broker, şi lansată ieri în cadrul unui eveniment organizat de Bursă.
După ce am avut ritmuri de creştere peste media europeană în anii 2005-2008, la capătul acestui galop am văzut că decalajele s-au menţinut, iar în "clasamentul adevărului", România este a 26-a ţară din Uniunea Europeană, depăşind doar Bulgaria. Aceasta arată că este ceva care nu este în regulă cu modelul de dezvoltare al economiei şi de aceea trebuie să ne întrebăm ce vom face atunci când noul ciclu de 40 de ani va începe la nivel global, a mai spus Vasilescu.
Nu numai că istoria recentă nu a confirmat teoria recuperării decalajelor, dar există riscul ca acestea să se adâncească, a avertizat senatorul Mircea Geoană. A fi "lanterna roşie" în UE este echivalentul cu a fi ultima locomotivă într-un tren care deja pierde viteză faţă de altele, a fost comparaţia utilizată de acesta pentru a arăta că sunt economii emergente care devin tot mai competitive. Astfel, România ar trebui să schimbe un model economic ce vedem că aduce mai degrabă inegalitate şi lipsă de dezvoltare.
Ţara nu este condamnată, iar istoria ne arată că România, în mai multe rânduri, a reuşit să fie competitivă la nivel internaţio