Jurnalismul social naşte mişcări de masă, revoluţii, asigură victorii electorale, demască acte de corupţie, ajută la găsirea făptaşilor. Dar face posibilă şi publicarea unor lucruri îngrozitoare, traumatizante, ca filmul şi fotografiile cu eleva dezbrăcată, abuzată.
Cazul din Ohio reflectă, prin comparaţie, măsura strâmbă a sistemului românesc de justiţie, în special absurditatea sistemului delincvenţei juvenile în România şi nevoiasa de reformare imediată.
Cazul a doi elevi de liceu minori, promiţători fotbalişti, condamnaţi la închisoare cu executare în urmă cu două zile pentru violarea unei colege la o petrecere a atras atenţia opiniei publice americane devenind viral în social media. Adolescenţi, părinţi, profesori, sportivi şi jurnalişti au fost interesaţi, oripilaţi, revoltaţi de acest episod dramatic, consumat în vara trecută, în subsolul unei case din Steubenville - Ohio. Pentru opinia publică românească, povestea îşi are, de asemenea, relevanţa sa din mai multe motive. Aşadar, în urmă cu aproape un an, doi elevi de liceu, de 16 şi 17 ani, au batjocorit o colegă, tot de 16 ani. Actul s-a petrecut la vedere, în prezenţa unei audienţe participative, pătrunse de aburii alcoolului şi de alte substanţe euforice probabil. Tânăra era în stare de inconştienţă din cauza alcoolului suspectând că cei doi i-ar fi pus ceva în băutură. Cei doi au dezbrăcat-o şi au penetrat-o cu mâinile. Dimineaţa, fata s-a trezit dezbrăcată, în casa cu pricina, neamintindu-şi nimic. Peste luni de zile, află cu stupoare despre ce se întâmplase, dintr-un videoclip cu întregul episod postat pe Youtube. Va mai descoperi că o fotografie făcută de unul din făptaşi precum şi zeci de mesaje de bravură în care acesta descria în timp real abuzul asupra corpului lipsit de orice reacţie, “asemenea unui cadavru”, circulaseră în rândul cunoscuţilor. Familia depune plângere, iar cei doi mi