Cotidianul.rovă prezintă unele aspecte inedite din istoria meciurilor dintre România şi Ungaria.
1972 - începutul sfârşitului pentru ieşirile în străinătate
Meciul dintre Ungaria şi România desfăşurat pe 29 aprilie 1972 la Budapesta în cadrul sferturilor definală ale Campionatului European este unul care va rămâne în istorie. Pentru mai multe aspecte. În plan pur sportiv, a reprezentat primul punct obţinut de România într-un meci oficial contra Ungariei, scorul de atunci fiind 1-1. Tot în plan sportiv mai rămâne în istorie şi prin participarea (credem neegalată până astăzi) a celui mai mare de suporteri români la un meci inter-ţări în deplasare. Oficial, federaţia de fotbal din Ungaria a pus la dispoziţia României 15.000 de bilete. La meci au fost prezenţi însă 19.000 de suporteri din România.
Numărul foarte mare de suporteri români a contribuit însă în cele din urmă la... diminuarea la maxim a turismului extern pentru români. Lucrurile au stat în felul următor: ONT Carpaţi (Oficiul Naţional de Turism Carpaţi) a organizat deplasarea la Budapesta pentru 11.000 de suporteri, iar pentru ca românii să se simtă cu adevărat turişti, deplasarea a reprezentat de fapt un mini sejur, cu patru cazări: 28, 29, 30 şi 1 mai. (ONT a organizat excursiile la Budapesta cu 250 de autocare şi 4 trenuri, din care două speciale – n.a.). BTT (Biroul de Turism pentru Tineret) a organizat excursia (cu autocare, microbuze şi tren) pentru 4.000 de suporteri. Cca 3.000 de suporteri au plecat prin ONT şi BTT cu mijloace proprii de transport, dar fără să aibă asigurate bilete la meci.
De la acest adevărat „desant” a plecat totul. 80% dintre suporteri erau tineri între 20 şi 35 de ani (excursiile s-au organizat în baza paşaportului colectiv, deţinut de ghizi – n.a.) Aceştia pe tot timpul mini-sejurului au „arat” Budapesta în lung şi în lat şi au constatat că, în Ungaria, c