Comisia Europeană a solicitat oficial Guvernului român informaţii despre condiţiile oferite animalelor sălbatice în grădinile zoo de la noi din ţară, fiind vizate îndeosebi felinele mari de la Craiova şi elefantul Tania de la Târgu-Mureş.
Solicitarea a fost transmisă de Direcţia Generală Mediu a Comisiei Europene către Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justiţie a UE (CJUE) din cadrul MAE, competenţa fiind însă a Ministerului Mediului.
Interesul Comisiei Europene faţă de condiţiile din grădinile zoo din România a apărut în urma unor sesizări transmise la Bruxelles de persoane private sau asociaţii locale de protecţie a animalelor, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.
În solicitarea venită de la Bruxelles sunt cerute informaţii precise despre condiţiile în care sunt adăpostite elefantul Tania de la grădina zoo din Târgu-Mureş, precum şi despre felinele carnivore mari de la grădina din Craiova.
Această solicitare de informaţii este o etapă anterioară declanşării procedurii de infringement, în cazul în care Comisia Europeană va ajunge la concluzia că sunt încălcate în România prevederile legislaţiei europene în domeniu, au mai menţionat sursele MEDIAFAX.
Primirea solicitării de la Comisia Europeană a fost confirmată vineri pentru MEDIAFAX şi de subsecretarul de stat în MAE Dan Horaţiu Radu, care îndeplineşte funcţia de Agent guvernamental pentru CJUE.
"Am primit o solicitare de informatii din partea Comisiei Europene privitoare la modul in care se respectă dispoziţiile Directivei privind grădinile zoologice. Solicitarea de informaţii priveşte condiţiile de adăpostire în anumite grădini zoologice din ţară. Deocamdată autorităţile române analizează solicitarea urmând a se transmite un răspuns Comisiei Europene în cursul lunii aprilie", a declarat Dan Horaţiu Radu.
Oficialul român a adăugat că este "o preocu