Lars Seier Christensen, co-fondator si CEO Saxo Bank, considera ca cetatenii de pe continent asista la cea mai incompetenta administrare a unei crize europene de pana acum, situatia din Cipru transformandu-se intr-un "adevarat joc de poker" cu Troika europeana.
Intr-o analiza Saxo Bank, Christensen spune ca se fereste sa faca predictii pe termen scurt , dar evidentiaza in schimb o serie de evenimente cheie si "nuante" din furtuna de evenimente petrecuta in aceasta saptamana:
• Rusia este profund implicata in jocurile de culise, desi a fost exclusa, aparent, din intregul proces. Vedem cum se transforma totul intr-un joc geopolitic in care rezervele importante de petrol si gaz natural ar putea ajunge in mainile rusilor, in pofida eforturilor de decenii ale Europei de a obține exact rezultatul contrar.
• Stim ca Franța a exclus un plan B. Suna plauzibil, din moment ce suntem deja la planul D sau chiar E.
• Angela Merkel e mai ingrijorata de rezultatul alegerilor din propria țara decat soarta Ciprului.
• Deocamdata, bancile din Cipru sunt inchise cel puțin pana azi, inclusiv, si nu-si vor relua operațiunile pana nu va aparea o ințelegere. Englezii reusesc totusi sa trimita cash celor 3000 de militari staționați inca pe insula.
• Un consorțiu de banci a oferit o soluție privata la aceasta criza, dar se pare ca nu a fost luata in considerare in mod serios.
"Panica este atat de mare, incat nicio masura nu mai pare 'prea' extrema pentru a prezerva acest proiect deja condamnat si a apara enormul capital politic investit in acest monumental esec. Am ajuns intr-un moment in care politicienii incearca sa confiste fara rusine economiile cetațenilor fara putere, moment care reprezinta pragul de jos la care nimeni nu se astepta. Ne ia cu dureri mari de cap daca ne gandim ce se va intampla in viitor, cand criza se va adanc