Școala Trifeşti organizează prima ediţie a simpozionului “Miron Costin – file de istorie”, care îşi propune valorificarea istoriei locale, atât de către elevi, cât şi de profesorii de istorie.
Elevii sunt invitaţi să cerceteze istoria comunităţii locale şi să participe cu rezultatele cercetării la ediţia I a simpozionului “Miron Costin – file de istorie”, găzduit de Școala Trifeşti, pe 5 aprilie. Simpozionul va avea două secţiuni: o secţiune rezervată profesorilor de istorie, care vor participa cu comunicări legate de aspecte inedite ale vieţii şi activităţii lui Miron Costin, iar cea de-a doua secţiune este dedicată elevilor. Aceştia, în funcţie de nivelul de vârstă, vor participa cu lucrări, desene sau comunicări, dedicate promovării personalităţilor locale, indiferent de domeniul de activitate în care acestea s-au făcut remarcate.
“Integrarea învăţământului românesc în context european impune necesitatea de a cultiva elevilor mândria apartenenţei spirituale la poporul român, prin valorificarea istoriei locale și naționale. Aşadar, avem datoria să păstrăm vie dorinţa de a cerceta şi interpreta multiplele valenţe ale personalităţii şi operei marelui cronicar al Moldovei. Cercetarea personalităţilor locale conduce elevii pe drumul descoperirii istoriei locurilor natale într-o altă lumină, deosebită de prezentarea didactică de la catedră. Este de datoria noastră, a urmaşilor lui Miron Costin, să menţinem conştiinţa noii generaţii ancorată în istoria locală şi naţională. Prin cercetarea biografiilor personalităţilor locale, elevii vin în contact cu istoria locurilor natale şi li se permite descoperirea unor aspecte şi evenimente inedite ale locurilor de baştină. Un argument în plus în organizarea acestui simpozion îl reprezintă faptul că aşezarea principală a Costineştilor a fost la Bărboşi, astăzi sat dispărut de pe teritoriul comunei Trifeş