Spitalele care oferă servicii complexe primeau pe caz ponderat până acum circa aceleaşi fonduri ca spitalele mici
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat ieri că spitalele sunt cel mai mare cheltuitor al sistemului de sănătate şi că prin introducerea coplăţii precum şi prin alte măsuri de susţinere a internărilor de zi sau tratamentului la domiciliu şi în ambulatoriu vrea să scadă apetitul pentru internări. "80% din fondurile pentru spitale sunt consumate de 30% din spitale", a declarat ieri ministrul în cadrul conferinţei Mediafax Talks about Health Reform.
Nicolăescu a explicat că aceste spitale oferă servicii complexe şi că este nevoie de modificarea tarifului pe caz ponderat în funcţie de clasificarea spitalelor. În plus, managerii de spitale care înregistrează arierate trei luni consecutive vor fi daţi afară. "Trebuie însă să îi ajutăm pe aceşti manageri. Nu putem să le cerem performanţă şi să le punem beţe în roată", a mai afirmat ministrul Sănătăţii, explicând de ce este nevoie de majorarea tarifului pe caz ponderat. El a dat exemplu un spital oarecare, dintr-un oraş mic, care primeşte pe caz ponderat 1.444 lei, în timp ce Institutul Oncologic din Cluj-Napoca primeşte tot această sumă. "La Institutul Oncologic se tratează cazuri complexe, vorbim de cancer", a afirmat ministrul, spunând că fondurile pentru spitalul mic vor scădea, iar cele pentru Institutul din Cluj vor creşte.
Potrivit modificărilor, de la 1 aprilie, un spital de categoria I care oferă servicii complexe va primi 1.800 lei pe caz ponderat, plus anumite finanţări pentru secţiile de ATI. "Pentru spitalele de linia 2 - cele de suport şi institutele - tariful va creşte de la 1.400 lei, la 1.600 lei, iar spitalele de linia 3 vor primi 1.400 lei. Iar celelalte spitale vor primi 1.300 lei", a spus ministrul Sănătăţii.
2 linii de gardă pentru spitalele d