În 2010, Naşul căuta soluţii pentru a aduce Campionatul European în România, iar cea mai viabilă variantă era parteneriatul cu Ungaria: ideea a fost păstrată şi poate reprezenta un plan pentru viitor
România şi Ungaria nu înseamnă numai rivalitate istorică, naţionalism, autocare sparte şi relaţii încordate. Bucureşti - Budapesta reprezintă şi o posibilă colaborare pentru organizarea unui Euro, cel mai probabil în 2024.
Ideea lui Sandu
În urma cu 3 ani, la o conferinţă de presă, Mircea Sandu lansa propunerea unui proiect îndrăzneţ. După ce, în 2009, se discutase de o eventuală tripletă Bulgaria-Ungaria-România în vederea ogranizării unui turneu final, Naşul a propus acest lucru doar cu ajutorul vecinilor unguri. Sandu i-a trimis şi o scrisoare primului ministru Emil Boc, prezentînd proiectul CE. Într-un timp foarte scurt, Sandu a luat legătură şi cu forul maghiar. "Am parcurs rapid un contact cu Federaţia Ungară de Fotbal. Domnul Orban s-a arătat dispus să înceapă discuţiile la nivel de Guvern, pentru că va fi o decizie politică", declara preşedintele FRF în 2010.
Condiţii insuficiente
România a organizat Campionatul European U19 din 2011 şi U21 din 1998, Ungaria urmează să se ocupe de cel din 2014. Dar nu e suficient: Euro 2024 presupune cîteva condiţii greu de îndeplinit de către ambele părţi în prezent. În primul rînd, trebuie puse la dispoziţie 9 stadioane de minim 30.000 de locuri. Şi încă 4 de rezervă! În momentul de faţă în Ungaria şi România există în total 3 stadioane utilizabile care îndeplinesc condiţiile. Avem 12 aeroporturi active şi încă 4 la cerere, pe cînd Ungaria doar 5, iar kilometrii de autostradă însumaţi nu trec de 2000.
Cum s-au descurcat ultimii organizatori
Polonia şi Ucraina au cheltuit un buget de 30 de miliarde de euro pentru a pune pe picioare CE 2012. Pentru a face faţă si