Înrăutăţirea vremii le poate aduce probleme turiştilor care se avântă pe traseele montane. Pentru a nu rămâne înzăpeziţi sau pentru a nu se rătăci prin munţi, salvamontiştii îi avertizează pe turişti să dea dovadă de prudenţă. „Recomandăm grupurilor care urcă în zona montană că este bine să anunţe serviciile salvamont despre intenţiile lor, pentru a se evita anumite situaţii neplăcute, cum s-a întâmplat şi săptămâna trecută cu cei trei turişti de pe traseul ce duce pe masivul Giumalău, care nu au mai reuşit să urce din cauza stratului mare de zăpadă şi a condiţiilor meteo neprielnice, dar care au ţinut cont de indicaţiile noastre şi s-au întors în Pojorâta”, a precizat Voicu Raia, şeful Serviciului Judeţean Salvamont Suceava.
Condiţiile de mers se vor înrăutăţi şi mai mult în zilele următoare, când sunt anunţate atât ninsori, cât şi viscol, astfel încât grosimea stratului de zăpadă existent va creşte. În momentul de faţă stratul de zăpadă măsoară chiar şi 30-60 cm, mai mare pe feţele nordice şi nord-vestice, iar în zonele unde a bătut vântul atinge şi 1,5 metri, în special pe jgheaburi sau la limita gol alpin-pădure. Problemele mai mari se anunţă la altitudini peste 1.100 de metri, unde există acumulări mai mari de zăpadă, îndeosebi viscolită şi care nu este tasată suficient sau cu crustă care nu ţine greutatea unei persoane.
Din acest motiv, turiştii sunt rugaţi să urmeze doar traseele uşoare de acces la cabanele montane. De altfel, în această perioadă, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile şi timpii de parcurgere a unui traseu sunt mai mari, putându-se chiar dubla faţă de ceea ce este scris pe indicatoare. Nu trebuie neglijat nici pericolul de avalanşe, astfel încât turiştii trebuie să dea dovadă de mare atenţie când abordează un anumit traseu. În caz de urgenţă se poate suna la 0745 313 052 şi 0salvamont, inclusiv pentru informaţii şi reco