in cauza lipsei de implicare a autorităţilor locale, municipalitatea riscă să piardă un imobil de peste 5.000 de metri pătraţi din centrul Chişinăului, care a ajuns o ruină ce prezintă pericol pentru oameni, în loc să aducă profit
Altădată una dintre cele mai mari întreprinderi din Capitală, astăzi Speranţa-Unic a ajuns o ruină. Având imobile în centrul Chişinăului, doar din chiria spaţiului ar trebui să aducă profit acţionarilor, inclusiv Consiliului Municipal, dar generează pierderi de milioane de lei.
Clădirea cu patru etaje de pe strada Armenească 45, cu o suprafaţă de circa 5.000 de metri pătraţi, pare a fi un simbol al incapacităţii de administrare a averii municipale.
PERICOL PENTRU VIAŢA OAMENILOR
Imobilul, construit în anii ’60 ai secolului trecut, n-a fost reparat de 30 de ani. Etajele trei şi patru nu pot fi folosite pentru că acoperişul curge. Într-o situaţie deplorabilă sunt şi încăperile de la parter. Serviciul Protecţie Civilă a avertizat întreprinderea că-i va suspenda activitatea deoarece „imobilul prezintă pericol pentru viaţa oamenilor“.
Sergiu Cheptea, administrator al firmei din 2010, spune că timp de trei ani a tot încercat să convingă acţionarul majoritar - Consiliul Municipal Chişinău - de necesitatea efectuării unor investiţii în active, ca acestea să aducă profit.
„În perioada 2000-2010, întreprinderea a generat doar pierderi, acumulând datorii de milioane. În 2001, Fiscul a sechestrat şi a vândut trei imobile pentru rambursarea unei datorii de 2,5 milioane de lei. În 2007, graţie amnistiei fiscale, companiei i-au fost iertate datorii de trei milioane de lei. Dar până în 2010 a acumulat alte restanţe -1,3 milioane de lei faţă de buget şi 300.000 de lei faţă de angajaţi. În urma unor măsuri de eficientizare, am reuşit cel puţin să nu mai generăm pierderi, dar întreprinderea are nevoie de investiţii în dezvo