Data de 22 martie 1993 a fost sărbătorită ca fiind prima Zi Mondială a Apei. Ziua Mondială a Apei a fost declarată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, prin rezoluția A/RES/47/193, în 1992, la inițiativa Programului de Mediu al Națiunilor Unite, pentru încurajarea unei înțelegeri globale, mai eficiente și mai responsabile, a necesității de utilizare, protecție, economisire și conservare a apei. Conform Rezoluției adoptate de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, anul 2013 este Anul Internațional al cooperării în domeniul apei.
„Ziua Mondială a Apei este un prilej de readucere în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor. Apa este simbolul vieții și element primordial al existenței. Apa este esențială pentru ființele umane, animale și mediu, fapt pe care de multe ori îl neglijăm și nu îi acordăm apei importanța corespunzătoare.
Astăzi, mai mult ca oricând trebuie să conștientizăm importanța resurselor naturale de apă și să contribuim, fiecare în felul său, la conservarea și protejarea acestora. Este importnat să nu irosim mai mult decât avem nevoie și să păstram apa curată. Fac apel pe această cale, ca măcar de Ziua Mondială a Apei, fiecare instituție publică, administrație locală, agent economic și cetățean să devină un exemplu pentru comunitatea din care face parte și să facă un gest minim de protecție și conservare a resurselor naturale de apă.
Conștientizarea importanței apei ar trebui să devină comportamentul de zi cu zi al fiecăruia dintre noi. Cu un gest minor de igienizare a unui curs de apă, cu un consum rațional al apei și educarea cetățenilor în acest sens putem contribui la asigurarea vieții, în condiții naturale, și pentru generațiile viitoare.
Apreciez și susțin acțiunile specifice Zilei Mondiale a Apei, desfășurate de Administrația Națională Apele R